Ons project
STUDIO HAIKU is een artistiek project geïnspireerd op de Olympische gedachte dat deelnemen belangrijker is dan winnen. STUDIO HAIKU wil 962 poëziemedailles maken voor deelnemers aan het leven. 


Artistieke inspiratie en filosofie

De Olympische link

De link tussen poëzie en de Spelen gaat terug naar het prille begin in het oude Griekenland: al bij de eerste spelen bestelden rijke aristocraten persoonlijke gedichten voor succesvolle atleten. Zelfs de grote Euripides schreef overwinningsodes in opdracht.

 In modernere tijden was poëzie tijdelijk een officiële olympische discipline. 
  Van 1912 tot 1948 konden dichters Olympisch goud winnen met hun beste sportgedichten. Na 1948 werd die link helaas doorgeknipt. 

De kunst van het proberen

STUDIO HAIKU pakt die draad weer op en linkt poëzie aan sport, competitie aan het gewone leven.

De meesten van ons zullen nooit uitmuntende atleten worden, maar we vergeten hoe goed we zijn in deelnemen.

Daarom wil STUDIO HAIKU persoonlijke odes schrijven voor de bezoekers. Ongeacht het track record zijn het stuk voor stuk doorzetters, atleten getraind in het gewone leven. 

Nomadische ontmoetingen

STUDIO HAIKU wil haikumedailles  maken voor 962 medemensen.  STUDIO HAIKU zal Vlaanderen doorkruisen,
 op zoek naar 962 ontmoetingen.

De studio is een mobiele poëzie-installatie die reist naar scholen, ziekenhuiskantines, verzorgingstehuizen, vluchthuizen, gevangenissen en andere plekken waar poëzie vaak ver zoek is. 

STUDIO HAIKU wil expliciet inzetten op 'sociale' locaties, precies deze plekken doen ertoe. 

Waarom haiku's ?

In de beperking toont zich de meester. In een haiku vallen strakke vormregels en pure beelden samen in een kort, maar krachtig gedicht. Vertrekkend van natuurbeelden en seizoensveranderingen roepen haiku's subtiel gevoelens en gedachten over het leven zelf op. In drie zinnen wordt een moment van reflectie onder woorden gebracht. De perfecte dichtvorm dus voor overschouwing en dit project.

Kleine huisjesslak
ook jij beklimt de Fuiji
maar langzaam, langzaam


- Issa


Over de medailles

Voor STUDIO HAIKU maakt keramiste Barbara Van den Broeck unieke medailles. De medailles zijn gemaakt uit klei, een ademend, aards materiaal. Alle klei is gerecycleerd. Zo draagt elke medaille korrelige sporen van vorige levens.  De glanzende glazuurlaag is een sobere variant op de glitter van edelmetaal.

De medailles zijn geen bandwerk, maar handwerk:  
Elk stuk is uniek. 
Elke medaille draagt het nummer van de eigenaar en de stempel van de maker.  
Alle medailles worden gemaakt bij B.LAB in Antwerpen. 

STUDIO HAIKU
is een project van dichter Lotte Dodion voor VONK & Zonen met de steun van
Literatuur Vlaanderen en Stad Antwerpen.

Concept, creatie en productie: 
Lotte Dodion voor VONK & Zonen
Deelnemende dichters: Lotte Dodion, Anneleen van Offel, Amina Belôrf
Campagnebeeld: Gerard Leysen

Over VONK & Zonen

VONK & Zonen is een jonge literaire organisatie die sterk inzet op nieuwe vormen om literatuur te presenteren.

VONK & Zonen gelooft dat literatuur naast een artistieke waarde ook een maatschappelijke functie van reflectie en inspiratie heeft en zet in op maatschappelijk relevante projecten.over lotte 

Lotte Dodion (1987) is dichter, performer en poëziemissionaris. 
De rode draad doorheen haar werk is een zoektocht naar manieren om conflicten te overstijgen en clashende visies en waarden met elkaar in dialoog te brengen. Haar poëzieprojecten zijn artistieke pogingen om verbindingen te leggen tussen verschillende werelden, met een focus op dialoog en verzoening. Ze gebruikt daarbij poëzie als een tool voor transformatie, een middel om contact te maken of te herstellen. In eerdere projecten bracht ze slachtoffers en daders van zware misdrijven bij elkaar tijdens schrijfworkshops in gevangenissen en schreef ze kortverhalen met overlevers van de tweede Wereldoorlog. 
STUDIO HAIKU is haar manier om haar eerste indrukken van het land van de Rijzende Zon om te vormen tot poëzie.